Ulubione desery w stylu szwajcarskim

Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkie przysmaki mają swoich zwolenników na całym świecie. Każdy kraj może pochwalić się nieco inną formą deserów, jednak zawsze cieszą się one ogromną popularnością. W Polsce do grona faworytów zaliczymy na pewno szarlotkę, sernik, karpatkę i niezastąpione kremówki. A jak sytuacja wygląda w innych krajach? Na szczególną uwagę zasługuje Szwajcaria, która słynie z wybornej czekolady. Jednak nie tylko ona króluje na tamtejszych stołach. Jesteście ciekawi, jakimi deserami mogą pochwalić się szwajcarskie restauracje? Zapraszamy do dalszej lektury.

 

Suflet czekoladowy

Jak zapewne już wiecie, Szwajcarzy uwielbiają czekoladę. Nic zatem dziwnego, że wśród szwajcarskich słodkich przysmaków nie może zabraknąć czekoladowego sufletu. Suflet to rodzaj lekkiego wypieku, przygotowywany na bazie żółtek utartych z cukrem i masłem oraz ubitych białek. Dzięki tym składnikom powstałe ciasto jest niesamowicie delikatne, lekkie i przyjmuje konsystencję musu lub piany. Nie jest zatem dużym zaskoczeniem, że suflet czekoladowy znajduje szerokie grono fanów nie tylko w Szwajcarii, ale także na całym świecie. Co jednak bardzo istotne, ten słodki przysmak należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, prosto z piekarnika, wtedy możemy w pełni cieszyć się z jego walorów. Niestety po ochłodzeniu zazwyczaj ciasto opada i nie jest już tak smaczne, jak podane na gorąco.

Beza szwajcarska

Beza to deser, który ma tak wielu zwolenników, jak i przeciwników. Główne składniki bezy to białka jaj i cukier, które są ze sobą ubijane, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Po uformowaniu pożądanych kształtów beza jest następnie suszona w niskich temperaturach w piekarniku. Beza szwajcarska to jedna z najpopularniejszych bez zaraz obok włoskiej i francuskiej. Szwajcarska wersja jest niesamowicie aksamitna, gęsta i charakteryzuje się lekko ciągnącą konsystencją. Ze względu na swoje właściwości, doskonale sprawdza się do przygotowywania różnych dekoracji. Taką bezę można podawać również z kremem, owocami, czy innymi ulubionymi dodatkami. Wszystko zależy od naszej fantazji i preferencji.

Fondue czekoladowe

Wśród słodkich przysmaków kuchni szwajcarskiej z całą pewnością nie może zabraknąć fondue. Szwajcarzy uwielbiają ten przysmak zarówno w wersji słonej, czyli na bazie sera, jak również słodkiej, z pysznej, dobrej jakości czekolady. Czekoladowe fondue powstaje z rozpuszczonej czekolady w kostce oraz śmietanki. Doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu lub innych aromatycznych przypraw. W kuchni szwajcarskiej najczęściej podawane jest w połączeniu z kawałkami owoców. Idealnie sprawdzą się tutaj truskawki, kiwi, winogrona i banany, ale również słodki ananas.

Kuchnia szwajcarska ma bardzo wiele do zaoferowania nie tylko, jeśli chodzi o dania główne, ale również w kwestii deserów. A my na koniec pragniemy przypomnieć, że wszystkie wymienione powyżej propozycje słodkich przysmaków możecie znaleźć w restauracji Szwajcaria w Wodzisławiu Śląskim. Zapraszamy serdecznie do odwiedzin i zapoznania się z naszą ofertą.