Jak Szwajcarzy spożywają posiłki?

Nie da się ukryć, że każdy kraj ma inną kulturę i obyczaje. Dotyczą one niemal wszystkich aspektów życia codziennego. Mogą to być mniejsze lub większe różnice, jednak niezaprzeczalnie da się je zaobserwować wśród wszystkich społeczności. Ciekawą kwestię stanowi sposób przyrządzania i spożywania posiłków. W tym obszarze tradycja szwajcarska jest zdecydowanie godna uwagi i naśladowania. Jesteście ciekawi, jak zatem spożywa się posiłki w Szwajcarii? Zapraszamy do lektury.

Wspólne celebrowanie posiłków

Szwajcarzy to zdecydowanie naród, który uwielbia celebrować różne okazje i wydarzenia. Jednak nie dotyczy to wyłącznie specjalnych okoliczności. Robią to również każdego dnia, podczas codziennych posiłków. Szwajcarzy są niesamowicie ceremonialni, stąd doceniają i cieszą się nawet tak, jak mogłoby się wydawać, prozaicznymi momentami, czyli spożywaniem obiadu czy kolacji. W tradycji szwajcarskiej podkreśla się istotność wspólnego jedzenia posiłków, które zbliżają i pozwalają umocnić relacje między bliskimi. Tradycyjna kuchnia szwajcarska jest bardzo smaczna, któż z nas nie lubi serowego fondue, prawda? Natomiast dla tamtejszej społeczności ważniejsze jest wspólne spędzanie czasu niż walory smakowe.

Etykieta przy stole

Z racji tego, że wspólny posiłek dla Szwajcarów jest bardzo ważny, nie budzi zaskoczenia fakt, że przestrzegają oni ściśle określonej etykiety przy stole, która jest dla nich niezmiernie istotna. Co zatem jest standardem, nie tylko w restauracjach szwajcarskich, ale także rodzinnych domach? Posiłek rozpoczyna się dopiero wtedy, kiedy wszystkie osoby mają swoje danie przed sobą. Pierwszy łyk wina, który często towarzyszy Szwajcarom do obiadu, poprzedzony jest symbolicznym toastem. I oczywiście nigdy nie odchodzi się od stołu, zanim wszyscy nie zjedzą swojej porcji. Chcą oni zrobić wszystko, aby zminimalizować ruch podczas spożywania posiłków, by móc go w pełni wspólnie celebrować. Wydaje się to ciężkie do realizacji, gdy myślimy o kilku zdaniowych obiadach serwowanych w Polsce, prawda? Jednak Szwajcarzy znaleźli na to inne rozwiązanie.

Proste dania jednogarnkowe

Tak jak wspominaliśmy, wspólnie spędzony czas liczy się dla Szwajcarów bardziej, niż spożywanie wyszukanych potraw i kilkudaniowe, wystawne obiady. Z racji tego, tradycyjne dania kuchni szwajcarskiej w dużej mierze przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Zarówno restauracje szwajcarskie, jak i prywatne gospodarstwa stawiają na potrawy jednogarnkowe. Chyba każdy z nas kojarzy serowe fondue, prawda? Trzeba przyznać, że takie rozwiązanie idealnie sprawdza się podczas wspólnych posiłków.

A jeśli chcielibyście poczuć klimat tradycyjnej kuchni szwajcarskiej, możecie tego dokonać bez długiej podróży przez Europę. Wystarczy odwiedzić Wodzisław Śląski, gdzie znajduje się restauracja Szwajcaria, która serwuje oryginalne przysmaki przyrządzane zgodnie ze szwajcarską recepturą.