
Kuchnia szwajcarska w dużej mierze bazuje na serze. Szwajcarzy niezaprzeczalnie kochają ten produkt i z całą pewnością możemy przyznać, że do perfekcji opanowali różne sposoby jego przyrządzania. Czasami łączą go z nieoczywistymi dodatkami, innym razem traktują jako bazę posiłku. Chcecie poznać ciekawe pomysły na potrawy sera, które królują w kuchni szwajcarskiej? Przygotowaliśmy dla Was najlepsze propozycje. Zapraszamy!
Serowe fondue
Serowe fondue to z pewnością najpopularniejszy przysmak kuchni szwajcarskiej znany niemal na całym świecie. Powstaje przez połączenie kilku gatunków serów z wytrawnym białym winem. Całość jest rozpuszczona i przybiera gęstą, kremową konsystencję. Serowe fondue doskonale smakuje z pieczywem lub pokrojonymi warzywami. Ten przysmak bardzo często pojawia się na spotkaniach towarzyskich, jako smaczna i pożywna przekąska, którą można wspólnie jeść i cieszyć się jej doskonałym smakiem. Nie ma natomiast jednego, uniwersalnego przepisu na fondue. Przyrządza się je nieco inaczej w poszczególnych regionach Szwajcarii, jednak zawsze smakuje doskonale. Jeśli będziecie mieli okazję, zdecydowanie warto spróbować.
Raclette
Kolejną perełką w szwajcarskich restauracjach jest raclette, uznawane wręcz za klasyk tamtejszej kuchni. Raclette to odmiana długodojrzewającego sera wytwarzanego przez Szwajcarów i równocześnie nazwa posiłku przyrządzonego na jego bazie. Cały krążek sera rozpuszcza się, a następnie podpieka na specjalnym grillu lub palenisku. Sposób serwowania tej potrawy zależy od naszej fantazji. Szwajcarzy często polewają nim ziemniaki w mundurkach. Doskonale smakuje w towarzystwie marynowanych warzyw, na przykład korniszonów, cebulki, małych kolb kukurydzy, czy nawet z suszoną wołowiną. Jak widać, rozwiązań jest bardzo wiele. Wszystko zależy od naszego gustu i preferencji. Najważniejszą rolę odgrywa tutaj odpowiedni gatunek sera, a na tym Szwajcarzy znają się naprawdę dobrze.
Tomme
Na uwagę zasługuje również Tomme, który podawać można na ciepło lub zimno. Czym jest ten przysmak? To niesamowicie delikatny, miękki ser krowi lub kozi, wytwarzany z odtłuszczonego mleka, z białą zamszową skórką. Z racji mniejszej zawartości tłuszczu, można uznać go za jeden z mniej kalorycznych serowych przysmaków. W wersji na zimno podawany jest najczęściej z chlebem lub owocami. Natomiast po podgrzaniu doskonale pasuje do sałatek.
Czy Wam też przypadły do gustu te wyjątkowe serowe przysmaki prosto ze szwajcarskiej kuchni? Mamy dla Was dobrą wiadomość! Aby ich spróbować, nie musicie jechać daleko. Zapraszamy do Wodzisławia Śląskiego, gdzie otworzona została wyjątkowa restauracja Szwajcaria. Serwowane są tam tradycyjne, szwajcarskie przysmaki, przyrządzane według oryginalnych receptur. Jeśli chcecie poczuć ten wyjątkowy klimat, odwiedźcie koniecznie to miejsce.