Fondue, czyli narodowa specjalność Szwajcarii

Kuchnia szwajcarska kojarzona jest w dużej mierze z różnymi gatunkami serów. Szwajcarzy je kochają i do perfekcji opanowali ciekawe sposoby ich serwowania. Fondue to jedna z takich potraw, przygotowywanych właśnie na bazie sera. Jest rozpoznawalna niemal na całym świecie. Nie bez powodu zdobyła serca nawet wybrednych smakoszy. Jesteście ciekawi, czym dokładnie jest fondue oraz z czym się je serwuje? Zapraszamy do lektury.

Czym jest fondue

Fondue uznawany jest za narodowy posiłek Szwajcarów. Z czego składa się ta potrawa? Jest to nic innego jak wyśmienite połączenie stopionego sera i białego wina. W skład fondue zazwyczaj wchodzi kilka gatunków serów, a cały ten specjał przygotowuje się w specjalnym garnku. Jednak ciężko znaleźć jeden, unikatowy przepis na serowe fondue. Kuchnia szwajcarska różni się nieco w poszczególnych regionach kraju, a wszystko zależy od preferencji i pomysłu kucharza. Zdecydowanie jednak kluczem do uzyskania wyśmienitego smaku jest odpowiedni dobór serów których, jak wiadomo, w Szwajcarii nie brakuje. Co ciekawe, fondue dziś uznawane za wyjątkowy przysmak, zostało rozpowszechnione przez górali. Był to ich sposób na wykorzystanie wyschniętego sera oraz niskobudżetowe przygotowanie sycącego posiłku w każdych warunkach.

Z czym podawać fondue

Fondue ma gładką, kremową konsystencję. W tradycyjnej szwajcarskiej restauracji podaje się je prosto z garnka. Przy pomocy specjalnego, długiego widelca macza się w nim kawałki pieczywa lub warzyw. Szwajcarzy traktują to niemal jako rytuał, stąd fondue najchętniej spożywane jest w większym gronie osób. W zależności od regionu może być ono doprawione w nieco inny sposób, jednak podstawowymi przyprawami kuchni szwajcarskiej jest pieprz biały, czosnek oraz gałka muszkatołowa. Warto jednak mieć na uwadze, że fondue może przybrać również inne formy. W wielu miejscach przyrządza się również wersję mięsną oraz czekoladową. Niezależnie od rodzaju, wszystkie one cieszą się ogromną popularnością i sympatią nie tylko w Szwajcarii, ale także na całym świecie.

Gdzie zjeść oryginalne fondue

Jak powszechnie wiadomo, to Szwajcarzy są mistrzami w przyrządzaniu serowego founde. Jednak czy musimy jechać tak daleko, aby spróbować tego specjału? Na szczęście nie! Restauracja Szwajcaria to wspaniałe miejsce, które serwuje przysmaki kuchni szwajcarskiej przygotowane według tradycyjnej receptury. Zapraszamy serdecznie do Wodzisławia Śląskiego!
Fondue to wyjątkowy przysmak kuchni szwajcarskiej, który przygotowuje się na bazie kilku gatunków serów. Spożywany jest przez Szwajcarów najczęściej prosto z garnka w towarzystwie pieczywa lub warzyw. Z pewnością to danie przypadnie do gustu nawet wybrednym gościom, dlatego, jeśli będziecie mieli okazję, spróbujcie go koniecznie!