Fondue w gronie przyjaciół, czyli udany pomysł na wspólny wieczór

Fondue w gronie przyjaciół, czyli udany pomysł na wspólny wieczór

Fondue to jeden z najpopularniejszych szwajcarskich przysmaków, który doceniany jest niemal na całym świecie. Kuchnia szwajcarska słynie z doskonałego sera, a fondue to doskonały tego przykład. Chcecie dowiedzieć się, dlaczego ten smakołyk cieszy się tak dużym uznaniem i co sprawia, że Szwajcarzy tak często serwują go podczas spotkań towarzyskich w gronie bliskich przyjaciół? Zapraszamy do poniższego artykułu.

Czym jest fondue?

Kuchnia szwajcarska w dużej mierze bazuje na wysokiej jakości serze, który jest tak popularny w tym regionie. Jedną z najbardziej znanych potraw z tego składnika jest niezaprzeczalnie serowe fondue. Fondue to przysmak przygotowywany z gorącego sera i białego wina. Co prawda obecnie możemy znaleźć wiele przepisów na to danie, które różnią się nieco między sobą sposobem doprawienia czy innymi dodatkami, jednak baza jest niezmienna. Podstawowymi składnikami są zawsze sery i to w co najmniej dwóch gatunkach oraz porcja wina lub Kirschu. Całość jest mieszana i tworzy gładką, kremową konsystencję. Możemy spotkać także odmiany tego szwajcarskiego przysmaku, czyli fondue czekoladowe lub mięsne, jednak z całą pewnością to wersja serowa cieszy się największym uznaniem wśród Szwajcarów.

Jak serwować ten serowy przysmak?

Fondue zawsze serwowane jest w jednym, dużym półmisku lub garnku, co stanowi o wyjątkowości tego szwajcarskiego przysmaku. Nigdy nie podaje się go gościom w osobnych porcjach, gdyż psułoby to urok całego rytuału związanego z jedzeniem fondue. Obok garnka podaje się na stół niewielkie kawałki pieczywa lub pokrojone warzywa i specjalne widelczyki, które pozwalają w łatwy sposób je nabijać. Każda osoba przed zjedzeniem zanurza wybrany kawałek pieczywa w serowej masie i cieszy się jej doskonałym smakiem. To wszystko sprawia, że fondue to przysmak, który doskonale sprawdza się w większym gronie osób, gdyż całą pewnością jest to danie do dzielenia się z innymi.

Dlaczego fondue to dobry pomysł na wspólny wieczór z przyjaciółmi?

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, serowe fondue to danie, które serwowane jest w jednym garnku. Dzięki temu wszystkie osoby obecne przy stole mają poczucie wspólnoty i chęć dzielenia się z innymi. Wspólne spożywanie posiłków niezaprzeczalnie zbliża ludzi do siebie, dlatego Szwajcarzy tak dbają o ten aspekt w swoich stronach. Fondue pozwala przyjemnie spędzić czas z przyjaciółmi, a także zjeść wspólny posiłek, który każdemu będzie smakował. Doskonałe serowe fondue z oryginalnych, szwajcarskich składników można spróbować na Śląsku, w restauracji Szwajcaria. Jeśli chcecie poczuć ten niesamowity klimat, zachęcamy do odwiedzin.