Typowe przysmaki kuchni szwajcarskiej

Pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl, gdy słyszymy o Szwajcarii, jest wyborny ser, pyszne wino i doskonała czekolada. Są to oczywiście dobre skojarzenia, jednak na tym się nie kończy. Kuchnia szwajcarska pełna jest bowiem wyjątkowych przysmaków. Dla tych, którzy nie znają jeszcze jej dobrodziejstw, zdecydowanie polecamy nadrobić zaległości. Zastanawiacie się, co ląduje często na stołach w typowej szwajcarskiej rodzinie? Zobaczcie sami.

 

Ziemniaki na wiele sposobów

Bazą wielu dań w typowej restauracji szwajcarskiej są ziemniaki. Szwajcarzy je uwielbiają i są zdecydowanie mistrzami, jeśli chodzi o ich przyrządzanie. W ich kulturze dużą wagę przykłada się bowiem do warzyw, a ziemniaki są zdecydowanie na pierwszym miejscu. Podawane mogą być prosto z wody z dodatkiem aromatycznych przypraw lub w towarzystwie stopionego sera. Jednak numerem jeden w kuchni szwajcarskiej są zdecydowanie wybitne placki ziemniaczane, które nazywane są przez lokalne społeczności jako rosti. Wykonuje się je z surowych lub gotowanych grubo startych ziemniaków. Najczęściej serwowane są razem z kiełbasą, serem lub jajkiem. Doskonale smakują także z szynką, boczkiem lub warzywami. Możliwości jest bardzo dużo i dopasować je najlepiej do naszych preferencji. W Polsce doskonałych rosti można spróbować w Restauracji Szwajcaria, która zlokalizowana jest w Wodzisławiu Śląskim. Ich menu znajdziemy szeroki wybór placków podawanych w wielu odsłonach. Jeśli nie mamy szansy odwiedzić Szwajcarii, to miejsce na pewno zrekompensuje nam wszelkie straty.

 

Ser w wielu odsłonach

Szwajcarzy zdecydowanie słyną z doskonałego sera i trudno im dorównać i jego produkcji. Kto raz spróbuje tego typowego przysmaku, później będzie miał trudność w znalezieniu porównywalnego smaku. Z racji tego, że ser, obok ziemniaków, jest głównym składnikiem kuchni szwajcarskiej, doczekał się wielu odsłon i jest podawany w różnorodny sposób. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, placków ziemniaczanych - rosti oraz jako uzupełnienie mięsnych dań głównych. Szwajcarski ser serwowany może być w postaci stałej lub płynnej, czyli jako founde. Serowe founde równie dobrze sprawdzi się jako danie główne, które smakuje doskonale w towarzystwie samego pieczywa. Z sera przygotowuje się również raclette. Raclette przygotowuje się ze specjalnego sera, który smażony jest na małej patelni. Posypuje się go przyprawami i stanowi idealny dodatek do ziemniaków lub chleba.

 

Ziemniaki i ser królują we wszystkich restauracjach szwajcarskich. Lokalna społeczność uwielbia te przysmaki i do perfekcji opanowała różne sposoby ich przyrządzania oraz podawania. Jeśli nie macie możliwości odbycia podróży do Szwajcarii, zdecydowanie warto udać się do restauracji Szwajcaria w Wodzisławiu Śląskim. Wizyta tam zdecydowanie pozwoli nas przenieść się na chwilę w samo serce typowej szwajcarskiej kuchni.