Dostosuj preferencje dotyczące zgody
Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej. Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny. Korzystamy również z plików cookie innych firm, które pomagają nam analizować sposób korzystania ze strony przez użytkowników, a także przechowywać preferencje użytkownika oraz dostarczać mu istotnych dla niego treści i reklam. Tego typu pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za uprzednią zgodą użytkownika. Można włączyć lub wyłączyć niektóre lub wszystkie te pliki cookie, ale wyłączenie niektórych z nich może wpłynąć na jakość przeglądania.
Niezbędny
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalny
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityka
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Występ
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklama
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Typowe przysmaki kuchni szwajcarskiej

Pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl, gdy słyszymy o Szwajcarii, jest wyborny ser, pyszne wino i doskonała czekolada. Są to oczywiście dobre skojarzenia, jednak na tym się nie kończy. Kuchnia szwajcarska pełna jest bowiem wyjątkowych przysmaków. Dla tych, którzy nie znają jeszcze jej dobrodziejstw, zdecydowanie polecamy nadrobić zaległości. Zastanawiacie się, co ląduje często na stołach w typowej szwajcarskiej rodzinie? Zobaczcie sami.

 

Ziemniaki na wiele sposobów

Bazą wielu dań w typowej restauracji szwajcarskiej są ziemniaki. Szwajcarzy je uwielbiają i są zdecydowanie mistrzami, jeśli chodzi o ich przyrządzanie. W ich kulturze dużą wagę przykłada się bowiem do warzyw, a ziemniaki są zdecydowanie na pierwszym miejscu. Podawane mogą być prosto z wody z dodatkiem aromatycznych przypraw lub w towarzystwie stopionego sera. Jednak numerem jeden w kuchni szwajcarskiej są zdecydowanie wybitne placki ziemniaczane, które nazywane są przez lokalne społeczności jako rosti. Wykonuje się je z surowych lub gotowanych grubo startych ziemniaków. Najczęściej serwowane są razem z kiełbasą, serem lub jajkiem. Doskonale smakują także z szynką, boczkiem lub warzywami. Możliwości jest bardzo dużo i dopasować je najlepiej do naszych preferencji. W Polsce doskonałych rosti można spróbować w Restauracji Szwajcaria, która zlokalizowana jest w Wodzisławiu Śląskim. Ich menu znajdziemy szeroki wybór placków podawanych w wielu odsłonach. Jeśli nie mamy szansy odwiedzić Szwajcarii, to miejsce na pewno zrekompensuje nam wszelkie straty.

 

Ser w wielu odsłonach

Szwajcarzy zdecydowanie słyną z doskonałego sera i trudno im dorównać i jego produkcji. Kto raz spróbuje tego typowego przysmaku, później będzie miał trudność w znalezieniu porównywalnego smaku. Z racji tego, że ser, obok ziemniaków, jest głównym składnikiem kuchni szwajcarskiej, doczekał się wielu odsłon i jest podawany w różnorodny sposób. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, placków ziemniaczanych - rosti oraz jako uzupełnienie mięsnych dań głównych. Szwajcarski ser serwowany może być w postaci stałej lub płynnej, czyli jako founde. Serowe founde równie dobrze sprawdzi się jako danie główne, które smakuje doskonale w towarzystwie samego pieczywa. Z sera przygotowuje się również raclette. Raclette przygotowuje się ze specjalnego sera, który smażony jest na małej patelni. Posypuje się go przyprawami i stanowi idealny dodatek do ziemniaków lub chleba.

 

Ziemniaki i ser królują we wszystkich restauracjach szwajcarskich. Lokalna społeczność uwielbia te przysmaki i do perfekcji opanowała różne sposoby ich przyrządzania oraz podawania. Jeśli nie macie możliwości odbycia podróży do Szwajcarii, zdecydowanie warto udać się do restauracji Szwajcaria w Wodzisławiu Śląskim. Wizyta tam zdecydowanie pozwoli nas przenieść się na chwilę w samo serce typowej szwajcarskiej kuchni.
Facebook
Instagram