Dlaczego warto spróbować menu degustacyjnego?

Dlaczego warto spróbować menu degustacyjnego?


W wielu nowoczesnych restauracjach możemy spotkać się opcją menu degustacyjnego. Praktyka ta jest znana od lat na Zachodzie, ale w Polsce również z roku na roku coraz częściej pojawia się w ofercie. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, umożliwiające spróbowanie różnych smaków i wybór najlepszej dla nas opcji z menu. Jednak wciąż wiele osób stroni od jego zamawiania, powołując się na wysoką cenę. Chcecie dowiedzieć się, czym dokładnie jest menu degustacyjne oraz dlaczego warto się na nie zdecydować? W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze kwestie. Zapraszamy do lektury!

Czym jest menu degustacyjne?

Menu degustacyjne to prawdziwy popis możliwości kulinarnych szefa kuchni. Zazwyczaj składa się z kilku dań, które serwowane są w niewielkich porcjach. Podaje się je w odpowiednich odstępach czasu, tak, aby każdy mógł w spokoju zjeść i nacieszyć się nowym smakiem. Ilość potraw zależna jest od wizji i zamysłu danej restauracji, bywa, że podczas kolacji serwuje się 3-5 dań, ale są również miejsca, gdzie dostaniemy nawet 11 różnych specjałów. Menu degustacyjne to przekrój tego, co podawane jest w danym miejscu. Decydując się na tę opcję, możemy często skosztować zarówno przystawek, jak i dań głównych, a nieraz nawet deseru. Przed jego zamówieniem warto dowiedzieć się u obsługi, co dokładnie wchodzi w jego skład i czego możemy się spodziewać. Musimy natomiast pamiętać, że taka degustacja będzie trwała dłużej, niż zjedzenie normalnego obiadu, w związku z tym dobrze przeznaczyć na nią więcej czasu.

Co nam daje menu degustacyjne?

Menu degustacyjne to z całą pewnością rozwiązanie, które pozwala nam poznać różne smaki i skosztować propozycji, na które normalnie byśmy się nie zdecydowali. Serwowane są tam popisowe dania z menu, które szef kuchni uzna za najlepsze. Każde danie jest wykonane z najwyższą starannością, a dodatkowo podane zostaje w wyjątkowy, dopracowany sposób. Wbrew temu, co twierdzi wiele osób, zamawiając menu degustacyjne, nie wychodzimy z restauracji z pustym brzuchem. Porcje co prawda są mniejsze, jednak kosztując różnych dań w krótkich odstępach czasowych, po takim wieczorze na pewno będziemy nasyceni.

Gdzie warto spróbować menu degustacyjnego?

Z całą pewnością warto rozważyć menu degustacyjne, kiedy udamy się do miejsca, które serwuje nieznaną dla nas kuchnię. W ten sposób będziemy mogli skosztować różnych przysmaków i łatwo ocenimy, czy trafiają one w nasze gusta. Tym samym przy następnej wizycie z łatwością wybierzemy ulubione danie z menu. Dobrym przykładem jest restauracja Szwajcaria, gdzie serwowane są szwajcarskie przysmaki. Jest to jedno z nielicznych takich miejsc w Polsce, w związku z tym, udając się do nich, możemy jednorazowo zapoznać się z całym przekrojem różnych dań z karty, od serowego fondue, aż po doskonałe ziemniaczane rosti. To jedyna taka możliwość, biorąc pod uwagę małą dostępność tego typu restauracji, w związku z tym zdecydowanie warto skorzystać z opcji menu degustacyjnego, by choć pobieżnie poznać szwajcarską kuchnię.